zaterdag 2 november 2013

Vijf van vijf cent is meer dan een van een kwartje



Dit keer geen stukje over mijn al dan niet verre voorvaderen maar over een ijzige jeugdherinnering.


Vijf van vijf cent is meer dan een van een kwartje.
De wintertijd is ingegaan. De zomer is verleden tijd. Op deze wat sombere herfstdag gaan mijn gedachten gaan terug naar mijn jeugdjaren omstreeks 1950. Een tijd dat de zomers altijd mooi waren. Althans in mijn herinnering. En als het warm is verlang je ook als kind naar enige verkoeling. Vooral plaatselijke inwendige verkoeling in de vorm van een ijsje.

In mijn geboortedorp Sijbekarspel was geen ijsjeszaak. Als het meezat kwam er op een mooie zondag een ijsboer door het dorp die met luid belgeklingel zijn komst al van verre aankondigde. Met als gevolg onrust in de gezinnen met kinderen want welk kind heeft op zo’n dag géén trek in een ijsje.
Meestal kreeg ik van mijn moeder een stuiver of soms een dubbeltje in mijn handen gedrukt voor een ijsje. De ijsboer verkocht ook wafels met wel drie bolletjes ijs en een grote dot slagroom ertussen maar die kostten een kwartje en dat zat er thuis niet in.

Daar kon ik alleen ’s nachts van dromen. Maar soms worden dromen werkelijkheid. Op een mooie zomerdag kwam mijn opa bij mijn ouders op bezoek. Ik was aan het spelen met mijn vriendinnetje. (Ja, ik was er al vroeg bij, daarom ben waarschijnlijk laat getrouwd).
Opa was in een gulle bui en mijn vriendinnetje en ik kregen ieder een kwartje in onze handen gedrukt om een ijsje te kopen. Want al was er geen ijsjeszaak in ons dorp, in het nabijgelegen Opmeer was er wel één. Nu, dat stuk lopen hadden we er graag voor over.

Onderweg kregen we een geweldig idee. Als we nu eens geen wafel van een kwartje met 3 bolletjes kochten maar vijf ijsjes van 5 cent. Dan kreeg je vijf bolletjes ijs èn vijf hoorntjes. We liepen dan wel de slagroom mis maar daar stonden twee extra bolletjes ijs tegenover. Was het verbeelding dat de vrouw achter het loket wat vreemd keek toen we voor de vijfde keer wéér een ijsje van vijf cent kwamen halen?
Of we er daarna nog buikpijn van hebben gekregen weet ik niet meer. Maar die vijf ijsjes, met iedere keer een lekker knapperig hoorntje, die ben ik niet vergeten.

O ja, met dat vriendinnetje is het later niets geworden hoor, zij was katholiek en ik was eh, ‘niets’ zoals dat in die tijd gezegd werd.