dinsdag 8 oktober 2013

De naam is Meckering.



Is het met dubbel ‘k’ of met ‘ck’?

De letter ‘c’ komt in de oude families Mekkering en Mekkring (bijna) alleen voor bij de voornamen. Zoals Lammechien en Christiaan hoewel bij de laatste de geboortenaam doorgaans Kristiaan was. En dan is er tegenwoordig nog een moderne versie van de oude voornaam Derk, namelijk Derck, Dee, ee, er, cee, ka. (in navolging van de beroemde rechercheur in de Baantjer boeken).

Zo af en toe, of bijna altijd, als ik mijn naam ergens voor moet opgeven is het. “kunt dat even spellen?” of “ is het met ‘ck’?. In dat laatste het geval dan antwoord ik wel eens met “nee met dubbel ‘k’, die met ‘ck’ is de rijke tak die in Amerika woont”. Een grapje overigens want, althans voor zover ik weet, woont er geen Meckering in Amerika. Of waar ook ter wereld. Toch heb ik een aantal jaren geleden gedacht er verre voorouders in Australië hebben gewoond met die familienaam.
Nadat ik een keer voor de grap als zoekwoord ‘Meckering’ ingetikt had op Google ontdekte ik namelijk dat op ongeveer 130 km ten oosten van Perth een stadje ligt met de naam, inderdaad, Meckering.
Een aantal decennia terug, om precies te zijn op 14 oktober 1968 om 10.59 AM werd Meckering wereldnieuws want het stadje en omgeving werd getroffen door een zware aardbeving van 6,9 op de schaal van Richter die een groot deel van de gebouwen deed instorten.
Ik dacht dat kan toch niet waar zijn dat een van mijn voorouders de stichter is geweest van dit stadje! Het is, helaas, niet waar.
De eerste vestigingen nabij het huidige Meckering vonden in 1887 plaats op circa drie kilometer ten noorden van de Beebering Hills.
Ene John Forrest gaf het toen nog naamloze gebied de naam Meckering. Net als veel andere steden in het West-Australië is de naam gebaseerd op de taal van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Meckering betekent zoveel als ‘ plaats van water’ ofwel ‘maan in water.’ Enkele kilometers zuidelijk lag namelijk een bron die door de inlanders Koolbunine werd genoemd.

Toch heeft het niet veel gescheeld of er was in de stamboom van de families Mekkering en Mekkring ook de variant Meckering geweest.

De ongetrouwde kleindochter van de Duits/Nederlandse stamvader Harmannus Mäcke, Marchien Mekkring, een dochter van Harmannus’ zoon Gerrit die omstreeks 1820 de familienaam Mekkring aannam, kreeg namelijk twee kinderen van een onbekende vader.
In 1859 beviel ze in het Provinciale Stads en Academisch Ziekenhuis in Groningen van een zoon. Het kind werd bij de Burgerlijke Stand ingeschreven als Gerrit Meckering. In de geboorte akte staat Marchien Mekkring namelijk met de achternaam Meckering vermeld. In 1862 beviel Marchien in hetzelfde ziekenhuis van een dochter Roelfien die eveneens als Meckering werd ingeschreven.
Helaas overleden beide kinderen enkele jaren na hun geboorte. Maar als de zoon in leven was gebleven en was getrouwd had er nu misschien wel een Derck Meckering geleefd.